Home
facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Ontvoerde gouverneur Colombia dood

woensdag, 23 december 2009

luis-francisco-cuellarDe Colombiaanse gouverneur Luis Francisco Cuellar die werd ontvoerd door de guerrillabeweging FARC, is dood aangetroffen. Dorpsbewoners vonden het lichaam van de gouverneur; doorzeefd met kogels en met doorgesneden keel. Cuellar zou al kort na zijn ontvoering zijn gedood. Volgens correspondent Marjon van Royen wil de FARC met deze moord haar tanden weer laten zien, omdat de macht van de rebellenbeweging de laatste tijd enorm is geslonken.

De Colombiaanse gouverneur die maandag werd ontvoerd, is dood aangetroffen. Zijn keel is doorgesneden, zei president Uribe op televisie.

Gouverneur Luis Francisco Cuellar werd door rebellen in legeruniform in zijn huis in Florencia overvallen en meegenomen. Bij de actie werd de enige bewaker die voor de deur stond, omgebracht. De deuren werden geopend met explosieven.

Dorpsbewoners vonden het lichaam van de gouverneur; doorzeefd met kogels en met doorgesneden keel. Volgens de Colombiaanse autoriteiten zit de guerrillabeweging FARC achter de ontvoering en moord. Cuellar zou al kort na zijn ontvoering zijn gedood. De FARC heeft nog geen verklaring uitgebracht.

Cuellar (69), gouverneur van de zuidelijke provincie Caqueta, werd de afgelopen 23 jaar al vier keer eerder ontvoerd. De Colombianen zijn boos dat er ondanks die ontvoeringen maar één bewaker voor zijn huis stond. Volgens zijn vrouw werd hij steeds vrijgelaten na het betalen van losgeld.

Tanden
Volgens correspondent Marjon van Royen wil de FARC met deze moord haar tanden weer laten zien, omdat de macht van de rebellenbeweging de laatste tijd enorm is geslonken.

"Vorig jaar is hun grote gegijzelde, Ingrid Betancourt, door het leger bevrijd. Alle andere politieke gevangenen zijn bevrijd of vermoord." Sinds 2002, toen Uribe aan de macht kwam, die gezworen heeft een einde te maken aan de FARC, is er nooit meer een politieke ontvoering geweest.


Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags